maanantai 9. elokuuta 2010

"HAPANLOHKO = 'hapatetusta taikinasta ja nauriinlohkoista valmistettu ruokalaji. Itämurteiden sana."
-Kielivaliokunta, 1936
Googlauksen perusteella hapanlohko vaikuttaisi olevan suunnilleen jonkinlaista ruisleipäperunapuuroa. Vieläköhän sitä mahdetaan syödä Suomessa?

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa aika hyvänmakuiselta. Vähän modattuna ainakin ^^'

    VastaaPoista
  2. Kuvittelin, että hapanlohko olisi jotain karmeaa palsternakkasellerimuhennosta, mutta tuo ei kuulosta oikeastaan ollenkaan hassummalta.

    Tulee mieleen sellainen joku vanha karjalainen perinneruoka, jota isoäitini tapasi silloin tällöin tehdä. Siinä leivottiin jonkinlainen yhdistelmä perunaviipaleita ja lihaa ruisleivän sisään. Näytti ihan ruisleivältä ennen kuin sitä leikkasi.

    Olen miettinyt, että jos sen reseptin saisi ja korvaisi lihan jollain muulla (linsseillä? soijarouheella?), niin siitä saisi mahtavan retkievään.

    VastaaPoista
  3. Mummoni, Säkkijärveltä, teki hapanlohkoja isoisävainaalle, ei ole tainnut hänen jälkeensä löytyä vapaaehtoisia niitä syömään.

    VastaaPoista
  4. Meillä on kyllä syöty hapanlohkosoppaa ja se on ruisleipätaikinan juuresta, perunasta ja maidosta tehty keitto. Ei kovin herkkua, mutta rehellistä ja tuhtia ruokaa...

    VastaaPoista